Sivukartta  |  Linkit  |  Palaute
Tekstin koko: Suurenna Pienennä
Yhteystiedot

Ajankohtaista

28.11.2014 Monenlainen tapaustutkimus -julkaisu päivitetty

Paljon viitattu Monenlainen tapaustutkimus -julkaisu vuodelta 2005 on päivitetty. Itä-Suomen yliopiston professori Päivi Eriksson ja Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Katri Koistinen avaavat käytännönläheisesti monien esimerkkien saattelemana tietä tapaustutkimuksen mielenkiintoiseen maailmaan.

Lue lisää


27.11.2014 Seniori-Sapuska-projekti selvitti, mitä seniorit haluavat syödä

Ikääntyneiden vajaaravitsemus herättää huolta Suomessa ja laajemminkin Euroopassa. VTT on kehittänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa ratkaisuja, joilla tälle alati laajenevalle, maksukykyiselle ja laatutietoiselle kohderyhmälle saadaan paitsi maukkaita myös ravitsemuksellisesti laadukkaita elintarvikkeita. Kehityskohteena olivat myös käytännölliset ja helppokäyttöiset ateriapakkaukset. Senioreiden näkemykset olivat keskeisessä roolissa.

Lue lisää


8.11.2014 Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu vaatii tarkennusta

Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu oli yksi nykyaikaistuvan suomalaisen yhteiskunnan keskeinen diskurssi 1900-luvulla. Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Mika Pantzar ja professori Visa Heinonen tarkastelevat agraarisen ja urbanisoituvan Suomen visiota mainosten ja sisutusartikkeleiden avulla jälleenrakennuskaudella. Taidehistoria tieteenä -lehdessä julkaistussa artikkelissa Pantzar ja Heinonen toteavat, että vastakkainasettelun osapuolet eivät ehkä olekaan maaseutu ja kaupunki vaan pikemminkin talonpoikais-kansanomainen asuminen ja seurapiirien salonkielämä.

Lue lisää


7.11.2014 Kulutustutkimuksen muodonmuutos

Onko kansantaloustiede jäänyt muun akateemisesti vireän kulutustutkimuksen taustalle? Tarpeiden alkuperää ja muuntumista tutkivaa tieteenalaa ei ole syntynyt, mutta halujen ja tarpeiden dynamiikkaa voi tarkastella esimerkiksi mentaalihistorian näkökulmasta, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Mika Pantzar kirjoittaa kirja-arviossaan Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa. Pantzar arvioi Visa Heinosen ja Matti Peltosen toimittamaa kirjaa Finnish Consumption. An Emerging Consumer Society between East and West.

Lue lisää


14.10.2014 Ravitsemussuositukset ja poliittiset päätökset ohjaavat kuluttajien ruokavalintoja

Suomalaisten syömä ruoka on pääosin melko terveellistä. Tuoreita kasviksia ja marjoja kulutetaan entistä enemmän, samoin tuoretta kalaa. Vehnän ja sokeripitoisten juomien kulutus puolestaan on vähentynyt. Kaikilta osin kulutusmuutokset eivät ole siirtyneet terveellisempään suuntaan, sillä varsinkin keksien, vohveleiden ja pikkuleipien kulutus on kasvanut huimasti. Tiedot käyvät ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitetään kotiin hankittujen elintarvikkeiden määrällisiä ja laadullisia muutoksia.

Lue lisää


13.10.2014 Artikkeli: Onko luottamus terveysinformaatioon yhteydessä parempaan käsihygieniaan varusmiehillä?

Hengityselinten tartuntataudit ovat yleinen terveysongelma varusmiehillä. Viranomaisten antaman terveystiedon yhteyttä parempaan käsihygieniaan tutkittiin suomalaisilla varusmiehillä. Luottamuksella viranomaisten terveysinformaation oli suora vaikutus käsienpesuun.

Lue lisää


9.10.2014 Rakennuskurssit innostavat uusiutuvan energian käyttöön

Aurinkolämpökeräinten rakennuskurssit innostavat kuluttajia energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöön. Kursseille osallistuneet ovat myös innostuneet seuraamaan energiakeskusteluja, hankkimaan tietoa ja aktiivisesti neuvomaan muita energia-asioissa. Rakennuskurssit voivatkin toimia ensimmäisenä askeleena kuluttajien siirtyessä käyttämään entistä enemmän uusiutuvaa energiaa, toteavat Aalto-yliopiston tutkija Mikko Jalas, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusassistentti Helka Kuusi ja tutkimusprofessori Eva Heiskanen Science & Technology Studies –lehdessä julkaistussa tuoreessa artikkelissa.

Lue lisää


Seuraavat


Tulosta sivu
Poutapilvi web design Oy